PCUZ Polkowice radzi. Owoc też potrafi tuczyć
W profilaktyce chorób cukrzycowych i leczeniu nadwagi dietetycy zwracają uwagę na konieczność ograniczenia spożywania tłuszczów i cukru. Ten ostatni spotkamy nie tylko w słodyczach, lodach czy ciastkach, ale również w owocach, dlatego z umiarem należy traktować owocowe przekąski.
- Owoce jemy przed południem. Zawierają one łatwo przyswajalne cukry proste, dlatego wieczorne podjadanie słodkich owoców może prowadzić do nadwagi i chorób związanych z cukrzycą. Ktoś myśli, że dla zdrowia zje do wieczornego filmu dwa jabłka. Równie dobrze mógłby usiąść z cukiernicą na kolanach i zjeść kilka łyżeczek cukru. Wieczorem, jeżeli mamy taką potrzebę, podjadajmy warzywa – podkreśla dietetyk Marzena Czarzasta-Omińska, pracująca w Gabinecie Poradnictwa Żywieniowego i Dietetyki Polkowickiego Centrum Usług Zdrowotnych.
Szklanka świeżo wyciskanego soku z sezonowych owoców (gruszki, jabłka, śliwki) to prawie 10 kostek cukru i zdecydowanie mniej pektyn, dlatego zawsze lepiej zjeść kilka śliwek, niż wyciskać z nich sok. – Owoc szybciej zaspokoi głód i pozwala na przyswojenie wszystkich witamin i mikroelementów. Nie zalecam picia zbyt dużej ilości soków i podawania ich zwłaszcza dzieciom. Uzależniają się w ten sposób od cukru. A potem przychodzą do mnie pacjenci i dziwią się dlaczego tyją. Przecież nie jem tłuszczów ani słodyczy, tylko owoce! Zapominają, że w tych ostatnich jest bardzo dużo fruktozy – dodaje dietetyk. Jeżeli mamy ogromną ochotę na sok, to wystarczy wycisnąć go z jednego owocu i uzupełnić szklanką wody. I nie dosładzamy!
Owoce jagodowe takie jak truskawki, maliny, borówki amerykańskie czy leśne jagody to z kolei ogromne źródło antyoksydantów, pomagających nam walczyć z wolnym rodnikami powodującymi wiele schorzeń. - Zachęcam do jedzenia jagód, zwłaszcza przez osoby po 40-tym roku życia. Owoce te znakomicie wpływają na poprawę wzroku – informuje Marzena Czarzasta-Omińska.
W Gabinecie Poradnictwa Żywieniowego i Dietetyki Polkowickiego Centrum Usług Zdrowotnych, udzielane są porady dla osób, które chcą bezpiecznie schudnąć, lepiej odżywiać się i poprawić stan zdrowia. Dietetyk pomaga również dzieciom z nadwagą i otyłością; bilansuje dietę wegetariańską; doradza kobietom w okresie ciąży i laktacji oraz osobom, dla których dieta jest niezbędnym elementem leczenia i profilaktyki chorób takich jak: cukrzyca, choroby układu krążenia, układu pokarmowego.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?