Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

PCUZ Polkowice radzi. Owoc też potrafi tuczyć! Więc kiedy najlepiej je jeść?

Ewa Chojna
PCUZ Polkowice radzi. Owoc też potrafi tuczyć! Więc kiedy najlepiej je jeść?
PCUZ Polkowice radzi. Owoc też potrafi tuczyć! Więc kiedy najlepiej je jeść? arch.
PCUZ Polkowice radzi. Owoc też potrafi tuczyć. Średniej wielkości jabłko zawiera niemal 20 g cukru, czyli prawie 3 kostki! Dlatego dbając o wagę i zdrowie, owoce jemy dwa razy dziennie, natomiast warzywa trzy razy dziennie.

PCUZ Polkowice radzi. Owoc też potrafi tuczyć

W profilaktyce chorób cukrzycowych i leczeniu nadwagi dietetycy zwracają uwagę na konieczność ograniczenia spożywania tłuszczów i cukru. Ten ostatni spotkamy nie tylko w słodyczach, lodach czy ciastkach, ale również w owocach, dlatego z umiarem należy traktować owocowe przekąski.

- Owoce jemy przed południem. Zawierają one łatwo przyswajalne cukry proste, dlatego wieczorne podjadanie słodkich owoców może prowadzić do nadwagi i chorób związanych z cukrzycą. Ktoś myśli, że dla zdrowia zje do wieczornego filmu dwa jabłka. Równie dobrze mógłby usiąść z cukiernicą na kolanach i zjeść kilka łyżeczek cukru.  Wieczorem, jeżeli mamy taką potrzebę, podjadajmy warzywa – podkreśla dietetyk Marzena Czarzasta-Omińska, pracująca w Gabinecie Poradnictwa Żywieniowego i Dietetyki Polkowickiego Centrum Usług Zdrowotnych.

Szklanka świeżo wyciskanego soku z sezonowych owoców (gruszki, jabłka, śliwki) to prawie 10 kostek cukru i zdecydowanie mniej pektyn, dlatego zawsze lepiej zjeść kilka śliwek, niż wyciskać z nich sok. – Owoc szybciej zaspokoi głód i pozwala na przyswojenie wszystkich witamin i mikroelementów. Nie zalecam picia zbyt dużej ilości soków i podawania ich zwłaszcza dzieciom. Uzależniają się w ten sposób od cukru. A potem przychodzą do mnie pacjenci i dziwią się dlaczego tyją. Przecież nie jem tłuszczów ani słodyczy, tylko owoce! Zapominają, że w tych ostatnich jest bardzo dużo fruktozy – dodaje dietetyk. Jeżeli mamy ogromną ochotę na sok, to wystarczy wycisnąć go z jednego owocu i uzupełnić szklanką wody. I nie dosładzamy!

Owoce jagodowe takie jak truskawki, maliny, borówki amerykańskie czy leśne jagody to z kolei ogromne źródło antyoksydantów, pomagających nam walczyć z wolnym rodnikami powodującymi wiele schorzeń. - Zachęcam do jedzenia jagód, zwłaszcza przez osoby po 40-tym roku życia. Owoce te znakomicie wpływają na poprawę wzroku – informuje Marzena Czarzasta-Omińska.

W Gabinecie Poradnictwa Żywieniowego i Dietetyki Polkowickiego Centrum Usług Zdrowotnych, udzielane są porady dla osób, które chcą bezpiecznie schudnąć, lepiej odżywiać się i poprawić stan zdrowia. Dietetyk pomaga również dzieciom z nadwagą i otyłością; bilansuje dietę wegetariańską; doradza kobietom w okresie ciąży i laktacji oraz osobom, dla których dieta jest niezbędnym elementem leczenia i profilaktyki chorób takich jak: cukrzyca, choroby układu krążenia, układu pokarmowego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na polkowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto