We Wrocławiu upieką najdłuższą śląską drożdżówkę [GDZIE? KIEDY?]

RSMZaktualizowano 
Karolina Misztal
Wielkie pieczenie, wielkiej śląskiej drożdżówki z cynamonową kruszonką, zwanej również jako Schlesischer Streuselkuche, już niedługo, 6 października, we Wrocławiu. Wstęp wolny.

- Dawniej koniec lata naturalnie wiązał się ze żniwami i dożynkami, podczas których serwowano ciasto drożdżowe wraz z kawą. Śląska drożdżówka z cynamonową kruszonką, zwana również jako Schlesischer Streuselkuchen była także nieodłącznym wypiekiem na świątecznym stole wrocławian i mieszkańców całego Śląska. W wielu domach towarzyszyła też popołudniowej kawie, a całe mnóstwo cukierni miało ją w swojej codziennej ofercie. Cynamonowa kruszonka przyprawiała Cesarza Wilhelma II o szybsze bicie serca. Ścinał ja scyzorykiem, ku zdumieniu współbiesiadników i mawiał, że właśnie tak powinno się jeść Streuselkuchen! Ceniona i uwielbiana drożdżówka stała się nawet tematem wiersza Hermanna Baucha „Sträselkucha”, co bardzo podkreśla jej znaczenie w kulturze stołu naszego miasta przed stu i więcej laty - opowiadają organizatorzy wydarzenia.

- Chcielibyśmy wrócić do tej tradycji i na nowo poznać smak tak cenionego dawniej wypieku. Dlatego wspólnie łączymy siły: dwie wrocławskie inicjatywy - Wrocław Na Talerzu (Joanna Aniszczyk oraz Grzegorz Sobel) oraz Wrocławski Bazar Smakoszy (Małgorzata Scheuer-Tyc i Tomasz Tyc), a także piekarnie, cukiernie i prawdziwi pasjonaci wypieków, by przygotować jedyną w swoim rodzaju drożdżówkę - dodają.

6 października każdy będzie mógł poznać historię tego ciasta podczas otwarcia drugiej lokalizacji Wrocławskiego Bazaru Smakoszy przy ulicy Tęczowej 79. Będzie wspólne mierzenie Śląskiej Drożdżówki i odkrywanie jej smaku.

- Skoro dawniej pijano kawę, również i tu jej nie zabraknie, ponieważ będzie z nami wrocławska palarnia kawy – Etno Cafe. To z Wami chcemy ugryźć temat Śląskiej Drożdżówki z cynamonową kruszonką! - zapowiadają organizatorzy.

Program wydarzenia

11:00 - Wykład „Śląska drożdżówka” dr Grzegorza Sobela (absolwenta oraz pracownika Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego, znawcy historii Dolnego Śląska i Wrocławia, specjalisty w sprawach kulturowo-kulinarnych regionu i miasta, autora wielu książek, m. in.: „Dzieje Wrocławskiej Gastronomii”, „Historia ze smakiem. Szczypta faktów z dziejów rybactwa w Dolinie Baryczy”, „ Przy Wrocławskim stole”, „Za stołem w Kliczkowie: W sercu kuchni Borów Dolnośląskich”)

11:30 – Mierzenie Śląskiej Drożdżówki, krojenie i degustacja

Kiedy?
Sobota, 6 października 2018, w godzinach: 11:00 – 12:00

Gdzie?
Wrocławski Bazar Smakoszy - Tęczowa
ul. Tęczowa 79, Wrocław

Wstęp wolny

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3