Uważaj na te grzyby! Do złudzenia przypominają jadalne! [ZDJĘCIA]
Goryczak Żółciwy - Borowik Szlachetny
Goryczak Żółciowy - kapelusz u młodych owocników półkolisty, później poduchowaty, o średnicy do 10 cm, jasnobrązowy do czerwonawobrązowego, powierzchnia delikatnie filcowata, w okresie deszczu mało lepka. Rurki najpierw brudnobiałe, później brązoworóżowe; trzon wysmukły, z ciemną siateczką o długich oczkach. Miąższ biały, zapach przyjemny, ale smak bardzo gorzki. Borowik Szlachetny - Kapelusz mięsisty wypukły, gładki, suchy, Ø kapelusza 5 – 10 cm. Skórka nie oddziela się od miąższu, barwa od piaskowej do kasztanowatej, ciemnobrązowa czasem z odcieniem karminowym. Hymenofer rurkowy, rurki u młodych owocników prawie białe u starszych żółtooliwkowe, wolne lub zatokowato wcięte, pory drobne, okrągławe. Trzon gruby, cylindryczny lub baryłkowaty koloru piaskowego z białawą siateczką żyłek. Jest grzybem najsmaczniejszym, i najbardziej wartościowym z gatunku jadalnych.