MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska....
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Moczka

To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska. Powstaje z piwa, pierników oraz bakalii. Do gotowania moczki używa się kompotu jabłkowego, ciemnego piwa, pokruszonego piernika, orzechów oraz rodzynków. Można także dodać suszone owoce, takie jak figi, śliwki czy morele. Moczkę gotujemy, ale podajemy schłodzoną!

Moczka – śląska zupa z pierników i bakalii
Składniki:
- 200 g piernika lub pierniczków,
- pół litra kompotu jabłkowego,
- pół litra kompotu węgierkowego,
- szklanka ciemnego piwa,
- po garści orzechów włoskich i migdałów,
- po garści suszonych śliwek, moreli i rodzynków.

Jak przygotować śląską moczkę?
1. Namoczyłam na noc pokruszony piernik.
2. Rano zagotowałam piernik z wodą, a następnie zblendowałam masę z sokami i piwem. Dodałam posiekane orzechy oraz bakalie. Zagotowałam masę, cały czas mieszając.
3. Moczkę schłodziłam i podałam posypaną płatkami migdałów.

Zobacz również

To był magiczny wschód słońca na kopcu Kraka. Tak świętowano Noc Kupały ZDJĘCIA

To był magiczny wschód słońca na kopcu Kraka. Tak świętowano Noc Kupały ZDJĘCIA

Koncert charytatywny w Radziejowie. Wspólna pomoc dla poszkodowanych. Zdjęcia

NOWE
Koncert charytatywny w Radziejowie. Wspólna pomoc dla poszkodowanych. Zdjęcia

Polecamy

Młody ojciec, a zarazem dziadek. Dobrze wygląda i klnie jak szewc. To trener Probierz

Młody ojciec, a zarazem dziadek. Dobrze wygląda i klnie jak szewc. To trener Probierz

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Zaginęła 16-letnia Ola Dostaw. Ostatnio widziano ją w Radomiu

Zaginęła 16-letnia Ola Dostaw. Ostatnio widziano ją w Radomiu