MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

Jak przekuć porażkę w sukces? Trzystu uczniów rozmawiało z medalistkami igrzysk

Jak przekuć porażkę w sukces? Trzystu uczniów rozmawiało z medalistkami igrzysk

Festiwal Piwa i Trunków Rzemieślniczych we Wrocławiu. Coś dla pasjonatów piwa!

Festiwal Piwa i Trunków Rzemieślniczych we Wrocławiu. Coś dla pasjonatów piwa!

Polecamy

7 najlepszych kąpielisk w Polsce. Poczujesz się jak na Mazurach!

7 najlepszych kąpielisk w Polsce. Poczujesz się jak na Mazurach!

Fryzjer, manicure, pedicure... Tak o swój wygląd dba najbardziej znany detektyw

Fryzjer, manicure, pedicure... Tak o swój wygląd dba najbardziej znany detektyw

Polscy użytkownicy zgłaszają awarię sieci i wyszukiwarek. Co się dzieje?

PILNE
Polscy użytkownicy zgłaszają awarię sieci i wyszukiwarek. Co się dzieje?