MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C (miechunka...
fot. bialasiewicz/123rf.com

Dlaczego warto jeść miechunkę? Jedz ten smaczny owoc dla zdrowia serca i skóry. Zobacz, co kryje w sobie miechunka peruwiańska i rozdęta

Miechunka wzmacnia odporność

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C (miechunka peruwiańska zawiera 11,10 mg witaminy C w 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem owoce miechunki zwalczają wolne rodniki i wzmacniają odporność organizmu. Warto po nie sięgać w czasie przeziębienia czy grypy. Witamina C przyczynia się również do zwiększenia wchłaniania innych składników odżywczych takich jak żelazo czy witamina E. Jako antyoksydant wpływa ona także na produkcję kolagenu, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwzapalnie, a także spowalnia starzenie się organizmu i zmniejsza widoczność zmarszczek.

Zobacz również

Prałat Henryk Lesner odchodzi na emeryturę

Prałat Henryk Lesner odchodzi na emeryturę

"Młody jeszcze jestem". Maciej Gostomski wróci do ekstraklasy?

"Młody jeszcze jestem". Maciej Gostomski wróci do ekstraklasy?

Polecamy

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Anna Dymna na scenie kameralnej Teatru Polskiego we Wrocławiu

Anna Dymna na scenie kameralnej Teatru Polskiego we Wrocławiu